Verder na verlies van je partner
Rouw na het verlies van je partner is een eenzaam proces. Juist daarom kun je er behoefte aan hebben je ervaringen en gevoelens te delen met anderen die dit ook doormaken. Hoe ga je om met gevoelens van verdriet, boosheid, angst en wanhoop? Hoe ga je om met een nieuwe werkelijkheid? Het kan steun en troost bieden om hierover met lotgenoten te praten onder begeleiding van een therapeut.
In de groep ‘Verder na verlies van je partner’ komen mensen samen die een partner hebben verloren aan kanker. We staan altijd stil bij de vier zogenoemde ‘rouwtaken’: het aanvaarden van de werkelijkheid van het verlies; het ervaren van de pijn van het verlies; het aanpassen aan de omgeving zonder de overleden dierbare en het leren een nieuwe plaats te geven aan de overledene.
De eerste bijeenkomst zal in het teken staan van kennismaking en het bespreken van de verwachtingen van de therapie. Thema’s die aan de orde kunnen komen in de groep zijn:
- het gemis van je dierbare, de ‘eerste keren’ zonder de ander (verjaardagen, feestdagen) en gevoelens van verlies
- stilstaan bij de persoon van de overledene, welke betekenis had hij /zij in je leven
- verwarrende gevoelens zoals schuld, opluchting, boosheid
- sociale relaties (gezin, familie, omgeving)
- lichamelijke klachten en paniekgevoelens
- bronnen van steun, troost of hoop; de kracht om verder te gaan
Er zijn zeven bijeenkomsten van twee uur. De achtste bijeenkomst is een terugkombijeenkomst. De groep zal bestaan uit 5-8 deelnemers en wordt begeleid door een therapeut van het Helen Dowling Instituut (HDI). Uitgangspunt voor de groep is dat er minimaal een half jaar verstreken is sinds het overlijden.
Heb je interesse in deelname aan deze groepstherapie?
Bespreek dit met je eigen behandelaar van het HDI.