Deelname aan TIRED-studie

Minder moe bij Kanker

Aanleiding

Sarcoïdose is een zeldzame ziekte die zich op verschillende manieren kan uiten, maar de meest voorkomende klacht waar mensen last van hebben is ernstige chronische vermoeidheid. De ziekte komt vooral voor bij mensen tussen de 30 en 50 jaar en de vermoeidheid heeft bij hen ernstige gevolgen voor hun sociale en werkzame leven. Na een presentatie van dr. Marije van der Lee van het HDI over het online behandelprogramma Minder Moe bij Ziekte, vroegen longartsen in het St. Antonius Ziekenhuis of dit programma ook behulpzaam zou kunnen zijn voor mensen met sarcoïdose. Inmiddels heeft het St. Antonius Ziekenhuis, samen met het Erasmus MC, beide expertisecentra op gebied van sarcoïdose, subsidie gekregen van Sarcoïdose.nl om dit te onderzoeken.

Doel

In de TIRED-studie wordt onderzocht of de door het HDI ontwikkelde online mindfulness-based cognitieve therapie ‘Minder Moe’ helpt bij het verminderen van vermoeidheid van mensen met sarcoïdose. In dit onderzoek kijken we niet alleen naar het effect op de ernst van de vermoeidheid maar ook naar cortisol (stresshormoon) door een stukje haar af te knippen en naar biomarkers door bloedafname.

Deelname aan TIRED-studie

Patiënten die interesse hebben in deelname kunnen zich aanmelden voor het onderzoek via hun arts in het St. Antonius Ziekenhuis of Erasmus MC. Meer achtergrondinformatie over het onderzoek en hoe je je kunt aanmelden vind je via Sarcoïdose.nl.

Behandeling binnen de TIRED-studie

Deelnemende patiënten worden door loting verdeeld in twee groepen. Deze groepen worden met elkaar vergeleken. Patiënten in de interventiegroep krijgen toegang tot het online Minder Moe programma wat 12 weken duurt. Hierbij ontvangen ze begeleiding van een therapeut van het HDI. De andere groep komt op een wachtlijst te staan die 24 weken zal duren. Daarna kunnen zij alsnog het Minder Moe programma volgen.

Deelnemende partijen

Het onderzoek wordt uitgevoerd door het St. Antonius Ziekenhuis en Erasmus MC, in samenwerking met het Helen Dowling Instituut.

  • Karen Moor en Vivienne Kahlmann, arts-onderzoekers Erasmus MC
  • Marlies Wijsenbeek, longarts Erasmus MC
  • Marcel Veltkamp en Jan Grutters, longartsen St. Antonius Ziekenhuis
  • Sanne van Helmondt, onderzoeker St. Antonius Ziekenhuis