Heeft u ernstige vermoeidheidsklachten? Verminder dan uw vermoeidheid met onze online therapie Minder Moe bij Kanker. Deze therapie duurt elf weken en wordt vergoed via de basisverzekering.

Zo’n 30 procent van de mensen blijft na een behandeling voor kanker ernstig moe. Hierbij gaat het om vermoeidheid waar vaak geen medische verklaring (meer) voor is en zowel lichamelijke als geestelijke vermoeidheid. Uw vermoeidheid is waarschijnlijk ontstaan door de kanker of medische behandelingen. Na verloop van tijd spelen echter psychologische factoren als angst, somberheid, slaapproblemen en/of de neiging over uw grenzen te gaan de grootste rol.

Vermoeidheid bij kanker kan uw dagelijks leven zo erg verstoren, dat u hier veel over piekert, er voortdurend mee bezig bent en/of er slecht van slaapt. Dat heeft een negatieve invloed op uw werk- en privéleven. U merkt dat u hierdoor psychische klachten krijgt, dat uw geestelijke belastbaarheid vermindert en dat u steeds meer beperkt bent in uw activiteiten. Meer sporten of fysieke activiteit helpt niet en u weet niet wat u eraan kunt doen om dit te verbeteren.

De behandeling

Voor deze ernstige chronische vermoeidheid bij kanker hebben wij een online behandeling ontwikkeld: Minder Moe bij Kanker. Deze psychologische behandeling richt zich op het beter leren omgaan met uw vermoeidheid, waardoor ook uw psychische klachten verminderen. Het is een combinatie tussen online en offline opdrachten en wekelijks online contact met een therapeut. De behandeling duurt elf weken en wordt vergoed vanuit de basisverzekering als u een verwijzing heeft van een erkende verwijzer, bijvoorbeeld uw huisarts.

 • U bent ouder dan 18 jaar.
 • U heeft kanker (gehad).
 • U heeft last van ernstige vermoeidheid die niet over gaat na rust.
 • De vermoeidheid duurt al tenminste zes maanden.
 • Er is geen lichamelijke verklaring (meer) voor uw klachten.
 • De vermoeidheid hindert u ernstig in uw dagelijkse bezigheden.
 • U voelt zich regelmatig wanhopig door uw vermoeidheid.
 • U piekert vaak over uw klachten.
 • U kunt tijd vrij maken om gedurende elf weken dagelijks een half uur te oefenen met ontspanningsoefeningen, concentratieoefeningen of ademhalingsoefeningen.
 • Als u lijdt aan een ernstige depressie, angststoornis, verslaving of psychose is deze behandeling wellicht alleen geschikt in combinatie met een face-to-face behandeling.
 • Het tegelijkertijd volgen van intensieve meerdaagse (medische) revalidatie (zoals Oncologische Revalidatie) en ons online programma raden we af. Als u hierover twijfelt, kunt u dit bespreken tijdens de telefonische intake.
 • Als u op dit moment in een intensieve arbeidsreorganisatie/re-integratie, scheiding, verhuizing, verbouwing of andere situatie zit die veel van uw tijd en energie vraagt.
 • Als u alleen uw lichamelijke conditie wilt verbeteren. Het gaat om anders leren omgaan met uw beperkingen door de vermoeidheid en niet om een vorm van conditietraining.

Minder Moe bij Kanker is een behandeling met cognitieve gedragstherapie. U krijgt inzicht in uw gedragspatronen en leert uw emoties herkennen en hoe met ze om te gaan. Cognitieve gedragstherapie pakt gedrag én gedachten aan die uw lichamelijke klachten beïnvloeden en in stand houden. Bij cognitieve gedragstherapie werkt de therapeut nauw met u samen om tot verbetering van uw klachten te komen. Dit is ook het geval in deze online behandeling. Het is een actieve manier van behandelen.

U werkt dagelijks zelf aan uw problemen in de dagelijkse huiswerkopdrachten. Dit kost u een half uur per dag. Daarnaast heeft u elke week online contact met uw therapeut. Uw therapeut reageert in een uitgebreide mail op het door u gemaakte huiswerk.

Minder Moe bij Kanker is een psychologische behandeling. U heeft hiervoor een verwijzing van uw huisarts of medisch specialist nodig. Op deze verwijzing moet vermeld staan dat er een vermoeden is van een psychische stoornis die samenhangt met de ernstige vermoeidheidsklachten.

Het Helen Dowling Instituut is een ggz-instelling die psychologische zorg biedt aan mensen met kanker en hun naasten. We bieden verschillende soorten therapieën, waaronder internettherapie.

We werken samen met een uitgebreid netwerk van ziekenhuizen, medisch specialisten en organisaties als KWF Kankerbestrijding en het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL).