Heb je ernstige vermoeidheidsklachten? En kom je er niet zelf uit met onze tips tegen vermoeidheid? Verminder dan je vermoeidheid met onze online therapie Minder Moe bij Kanker. Deze therapie duurt elf weken en wordt vergoed via de basisverzekering.

Zo’n 30 procent van de mensen blijft na een behandeling voor kanker ernstig moe. Hierbij gaat het om zowel lichamelijke als geestelijke vermoeidheid. Jouw vermoeidheid is waarschijnlijk ontstaan door de kanker of medische behandelingen. Na verloop van tijd spelen echter psychologische factoren als angst, somberheid, slaapproblemen en/of de neiging over je grenzen te gaan de grootste rol.

Vermoeidheid bij kanker kan je dagelijks leven zo erg verstoren, dat je hier veel over piekert, er voortdurend mee bezig bent en/of er slecht van slaapt. Dat heeft een negatieve invloed op je werk- en privéleven. Je merkt dat je hierdoor psychische klachten krijgt, dat je geestelijke belastbaarheid vermindert en dat je steeds meer beperkt bent in je activiteiten. Meer sporten of fysieke activiteit helpt niet en je weet niet wat je eraan kunt doen om dit te verbeteren.

De behandeling

Voor deze ernstige chronische vermoeidheid bij kanker hebben wij een online behandeling ontwikkeld: Minder Moe bij Kanker. Deze psychologische behandeling richt zich op het beter leren omgaan met je vermoeidheid, waardoor ook jouw psychische klachten verminderen. Het is een combinatie tussen online en offline opdrachten en wekelijks online contact met een therapeut. De behandeling duurt elf weken en wordt vergoed vanuit de basisverzekering als je een verwijzing hebt van een erkende verwijzer, bijvoorbeeld jouw huisarts.

 • Je bent ouder dan 18 jaar.
 • Je hebt kanker (gehad).
 • Je hebt last van ernstige vermoeidheid die niet over gaat na rust.
 • De vermoeidheid duurt al tenminste zes maanden.
 • Er is geen lichamelijke verklaring (meer) voor jouw klachten.
 • De vermoeidheid hindert je ernstig in jouw dagelijkse bezigheden.
 • Je voelt je regelmatig wanhopig door je vermoeidheid.
 • Je piekert vaak over jouw klachten.
 • Je kunt tijd vrij maken om gedurende elf weken dagelijks een half uur te oefenen met ontspanningsoefeningen, concentratieoefeningen of ademhalingsoefeningen.
 • Als je lijdt aan een ernstige depressie, angststoornis, verslaving of psychose is deze behandeling wellicht alleen geschikt in combinatie met een face-to-face behandeling.
 • Het tegelijkertijd volgen van intensieve meerdaagse (medische) revalidatie (zoals Oncologische Revalidatie) en ons online programma raden we af. Als je hierover twijfelt, kun je dit bespreken tijdens de telefonische intake.
 • Als je op dit moment in een intensieve arbeidsreorganisatie/re-integratie, scheiding, verhuizing, verbouwing of andere situatie zit die veel van jouw tijd en energie vraagt.
 • Als je alleen jouw lichamelijke conditie wilt verbeteren. Het gaat om anders leren omgaan met je beperkingen door de vermoeidheid en niet om een vorm van conditietraining.

Minder Moe bij Kanker is een behandeling met cognitieve gedragstherapie. Je krijgt inzicht in jouw gedragspatronen en leert jouw emoties herkennen en hoe met ze om te gaan. Cognitieve gedragstherapie pakt gedrag én gedachten aan die jouw lichamelijke klachten beïnvloeden en in stand houden. Bij cognitieve gedragstherapie werkt de therapeut nauw met je samen om tot verbetering van je klachten te komen. Dit is ook het geval in deze online behandeling. Het is een actieve manier van behandelen.

Je werkt dagelijks zelf aan jouw klachten in de dagelijkse huiswerkopdrachten. Dit kost je een half uur per dag. Daarnaast heb je elke week online contact met jouw therapeut. Je therapeut reageert in een uitgebreide mail op het door jou gemaakte huiswerk.

Minder Moe bij Kanker is een psychologische behandeling. Je hebt hiervoor een verwijzing van je huisarts of medisch specialist nodig. Op deze verwijzing moet vermeld staan dat er een vermoeden is van een psychische stoornis die samenhangt met de ernstige vermoeidheidsklachten.

Het Helen Dowling Instituut is een ggz-instelling die psychologische zorg biedt aan mensen met kanker en hun naasten. We bieden verschillende soorten therapieën, waaronder internettherapie.

We werken samen met een uitgebreid netwerk van ziekenhuizen, medisch specialisten en organisaties als KWF Kankerbestrijding en het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL).