Als je kanker krijgt, verandert je leven ingrijpend. Je lijf moet tijdens de behandelingen veel doorstaan. Daarnaast kan je overspoeld worden door gevoelens van angst, verwarring, verdriet en boosheid. Je maakt je misschien zorgen over de toekomst, je studie/werk of je kinderwens. Je kunt zoekende zijn naar wie je was en wie je nu bent. Je ervaringen delen met andere jongvolwassenen die dit ook hebben meegemaakt kan helpen.

In de groepsbehandeling ‘Jong en kanker’ vind je steun door jouw ervaringen te delen met andere jongvolwassenen, die ook kanker hebben gehad. Soms hebben ze de diagnose op jonge leeftijd gehad en soms zitten ze nog middenin de behandeling. Het gaat wel altijd om behandelingen, waarbij het doel genezing is. In de bijeenkomsten wordt uitleg gegeven over verschillende thema’s en ga je daarnaast aan de slag met praktische oefeningen en opdrachten.

Wat kun je verwachten?

De groep Jong en Kanker brengt jongvolwassenen tussen de 18 en 30 jaar samen, die zijn of worden behandeld vanwege kanker. De eerste bijeenkomst zal in het teken staan van kennismaking en het bespreken van de verwachtingen van de therapie. Thema’s die aan de orde komen in de groep zijn:

  • Vertellen over je ziekteproces en luisteren naar de ervaring van anderen.
  • Omgaan met angst (o.a. de angst voor terugkeer) en andere heftige gevoelens.
  • Relaties met je partner, ouders of vrienden.
  • Lichaam, seksualiteit en vruchtbaarheid.
  • Werk of studie.
  • De toekomst.

Acht bijeenkomsten

Er zijn zeven bijeenkomsten van twee uur. De achtste bijeenkomst is een terugkombijeenkomst. De groep zal bestaan uit 5-8 deelnemers en wordt begeleid door één of twee therapeut(en) van het Helen Dowling Instituut (HDI).

Interesse?

Heb je interesse in deelname aan deze groepsbehandeling?

Bespreek dit met je eigen behandelaar van het HDI.