Wachttijd 

Wij doen er alles aan om iedereen die psychologische zorg nodig heeft zo snel mogelijk te helpen. Helaas hebben wij, net als in de hele GGZ, te maken met een wachtlijst die langer is dan wij wenselijk vinden.

Voor onze hoofdlocaties in Bilthoven en Arnhem en dependances in Utrecht en Nijmegen gelden voor 2019 de volgende wachttijden:

  • Bilthoven: de aanmeldingswachttijd is 4 weken en de behandelingswachttijd 18 weken.
  • Utrecht (OOFU): door de beperkte capaciteit in Utrecht is de wachttijd voor deze locatie zodanig opgelopen dat we nieuwe aanmeldingen verwijzen naar onze locatie in Bilthoven.
  • Arnhem: de aanmeldingswachttijd is 4 weken en de behandelingswachttijd 16 weken.
  • Nijmegen: de aanmeldingswachttijd is 4 weken en de behandelingswachttijd 10 weken.

Bovenstaande wachttijden zijn voor het laatst bijgewerkt op 21 oktober 2019

De aanmeldingswachttijd is het aantal weken waarna de eerste telefonische afspraak plaatsvindt, na binnenkomst en verwerking van de intakevragenlijst bij het HDI. Dit telefonische intakegesprek duurt ongeveer 20-30 minuten.
De behandelingswachttijd is het aantal weken tussen de intake en de start van de behandeling.
Lees meer over aanmelding en intake

Wachttijdbemiddeling

De behandelingswachttijd geldt voor alle diagnoses en is niet afhankelijk van waar de cliënt verzekerd is. De wachttijden bij bepaalde (deel) behandelingen, zoals systeembehandeling en bij traumabehandeling, kunnen wel afwijkend zijn. Hierover kunt u in gesprek met ons secretariaat.

Wanneer u de wachttijd te lang vindt, kunt u altijd contact opnemen met het HDI, of uw zorgverzekeraar vragen om wachttijdbemiddeling. Uw zorgverzekeraar kan u ondersteunen om een andere hulpverlener/instantie te vinden die vergelijkbare hulp kan bieden. De maximaal aanvaardbare wachttijden die door zorgaanbieders en zorgverzekeraars gezamenlijk zijn overeengekomen (de treeknormen) zijn de volgende: binnen 4 weken vanaf uw eerste contact met een zorgaanbieder krijgt u een intakegesprek en binnen 10 weken vanaf de intake moet de behandeling zijn gestart. Tot het moment dat de intake bij het HDI heeft plaatsgevonden kunt u zich bij vragen of problemen wenden tot uw verwijzer.

Aanmelden voor een intakegesprek