Wachttijd 

Wij doen er alles aan om iedereen die psychologische zorg nodig heeft zo snel mogelijk te helpen. Helaas hebben wij, net als in de hele ggz, te maken met een wachtlijst die langer is dan wij wenselijk vinden.

Voor onze hoofdlocaties in Bilthoven en Arnhem en dependances in Utrecht en Nijmegen gelden voor 2020 de volgende wachttijden:

  • Bilthoven: de aanmeldingswachttijd is 8 weken en de wachttijd tot het focusgesprek is 8 weken.
  • Utrecht (OOFU): door de beperkte capaciteit in Utrecht is de wachttijd voor deze locatie zodanig opgelopen dat we nieuwe aanmeldingen verwijzen naar onze locatie in Bilthoven.
  • Arnhem: de aanmeldingswachttijd is 3 weken en de behandelingswachttijd 12 weken.
  • Nijmegen: de aanmeldingswachttijd is 3 weken en de behandelingswachttijd 7 weken.

Bovenstaande wachttijden zijn voor het laatst bijgewerkt op 10 augustus 2020

De aanmeldingswachttijd is het aantal weken tot het intakegesprek plaatsvindt.
De behandelingswachttijd is het aantal weken tussen de intake en het focusgesprek in Bilthoven, of de start van het individuele behandeltraject in Arnhem/Nijmegen.
Lees meer over aanmelding en intake

Wachttijdbemiddeling

De behandelingswachttijd geldt voor alle diagnoses en is niet afhankelijk van waar de cliënt verzekerd is. De wachttijden bij bepaalde (deel) behandelingen, zoals systeembehandeling en bij traumabehandeling, kunnen wel afwijkend zijn. Hierover kun je in gesprek met ons secretariaat.

Wanneer je de wachttijd te lang vindt, kun je altijd contact opnemen met het HDI, of jouw zorgverzekeraar vragen om wachttijdbemiddeling. De zorgverzekeraar kan je ondersteunen om een andere hulpverlener/instantie te vinden die vergelijkbare hulp kan bieden. De maximaal aanvaardbare wachttijden die door zorgaanbieders en zorgverzekeraars gezamenlijk zijn overeengekomen (de treeknormen) zijn de volgende: binnen 4 weken vanaf jouw eerste contact met een zorgaanbieder krijg je een intakegesprek en binnen 10 weken vanaf de intake moet de behandeling zijn gestart. Tot het moment dat de intake bij het HDI heeft plaatsgevonden kun je je bij vragen of problemen wenden tot je verwijzer.

Aanmelden voor een intakegesprek