24 januari, 2020

Op dinsdag 4 februari is het Wereldkankerdag. Wereldwijd staan we stil bij de impact van kanker op de levens van patiënten en hun dierbaren. Want kanker zet je wereld op z’n kop. De ziekte en de behandeling daarvan hebben niet alleen een enorme impact op het lichaam, maar zijn voor patiënten en hun naasten ook emotioneel en sociaal zeer ingrijpend. Daar zetten we ons bij het Helen Dowling Instituut (HDI) dagelijks voor in.

Steeds meer mensen leven met kanker

Steeds meer mensen in Nederland krijgen de diagnose kanker. In 2019 hebben 118.000 Nederlanders gehoord dat ze kanker hebben. Dat zijn er 2.000 meer dan in 2018. De stijging komt vooral door bevolkingsgroei en vergrijzing: oudere mensen hebben een grotere kans op kanker. De meest voorkomende kankersoorten waren huidkanker, borstkanker, longkanker, prostaatkanker en darmkanker. Huidkanker komt veruit het meest voor (ruim de helft van de kankerpatiënten heeft het) en het aantal gevallen stijgt het snelst. Borstkanker is de meest geconstateerde vorm van kanker onder vrouwen en bij mannen is dat prostaatkanker (Bron: IKNL).

Het goede nieuws is dat steeds meer mensen de ziekte overleven. Ook kunnen mensen dankzij eerdere en betere diagnostiek en verbeterde behandelingen vaak langer leven met de ziekte. Dat brengt andere uitdagingen met zich mee. Steeds meer (ex-)kankerpatiënten krijgen last van late gevolgen van kanker, zoals vermoeidheid of angst voor terugkeer van kanker.  We vinden dat er meer aandacht moet komen voor deze late gevolgen en kwaliteit van leven.

Wereldkankerdag 2020

Wereldkankerdag heeft als doel om het bewustzijn rondom kanker te vergroten, om preventie, detectie en behandelingen aan te moedigen, maar ook om het belang van een goede kwaliteit van leven voor mensen met kanker – én dat van naasten of nabestaanden – te onderstrepen. Het thema van Wereldkankerdag is ‘Kanker zet je wereld op z’n kop’. Samen met andere instellingen zet het Helen Dowling Instituut zich hier dagelijks voor in met professionele psychologische zorg. Laat van je horen via sociale media of bezoek een van de vele evenementen die op en rondom Wereldkankerdag worden georganiseerd. Kijk voor een overzicht op www.wereldkankerdag.nl.

Wereldkankerdag bij het Helen Dowling Instituut

Op Wereldkankerdag organiseren we eenmalig een gratis workshop Kanker op de Werkvloer. Leidinggevenden, HR-managers en bedrijfsartsen zijn welkom voor een inspirerende ochtend. Hoe ondersteun je een medewerker die met kanker te maken heeft? Lees meer over de workshop Kanker op de Werkvloer.