27 november, 2020

De afdeling Wetenschappelijk Onderzoek van het Helen Dowling Instituut is op zoek naar een promovendus ‘Improving resilience in advanced cancer patients’.

Functieomschrijving

IMPRESS – IMProving RESilience in advanced cancer patients who respond to immunotherapy or targeted therapy

We zoeken een enthousiaste promovendus die haar/zijn carrière wil ontwikkelen in het veld van de psycho-oncologie binnen een multidisciplinair team. Het betreft een 4-jarige promotieplek begeleid door dr. Melanie Schellekens (Helen Dowling Instituut), prof. dr. Marije van der Lee (Helen Dowling Instituut en Tilburg Universiteit – afdeling Medische en Klinische Psychologie) en dr. Karijn Suijkerbuijk (Universitair Medisch Centrum Utrecht Cancer Centre). Het IMPRESS-project is gesubsidieerd door KWF Kankerbestrijding.

Voorheen leidde een diagnose van stadium IV melanoom- of longkanker snel tot ziekteprogressie en overlijden. Met de invoering van immunotherapie en doelgerichte therapie hebben veel patiënten een langere overlevingsduur. Terwijl het onderzoek naar deze behandelingen voor stadium IV kanker snel groeit is er minder bekend over hoe patiënten de ziekte en behandelingen ervaren. Wat we wel weten is dat hun veerkracht regelmatig op de proef wordt gesteld. Deze patiënten worden eerst geconfronteerd met een slechte prognose en krijgen later te horen dat immunotherapie of doelgerichte therapie hun leven voor een onbekende tijd kan verlengen. Patiënten moeten leren zich aan te passen aan een nieuwe manier van leven waarin de dood continu op de achtergrond aanwezig is en men telkens wordt geconfronteerd met stressoren, zoals frequente ziekenhuiscontroles en bijwerkingen van de behandeling.

Het doel van het IMPRESS-project is de veerkracht van patiënten met uitgezaaide kanker te ondersteunen. Allereerst zullen we meer inzicht vergaren in de factoren die bijdragen aan de veerkracht van deze patiënten door middel van een kwalitatieve interviewstudie en een experience sampling studie. Vervolgens zullen we deze kennis toepassen bij het ontwikkelen van een online platform om de veerkracht te ondersteunen.

De promovendus zal de volgende taken uitvoeren:

  • Houden van diepte-interviews om de ervaring met gevorderde kanker te exploreren.
  • Uitvoeren van een experience sampling studie om veerkracht in het dagelijks leven te onderzoeken.
  • Bepalen welke factoren van veerkracht een rol spelen bij mensen met gevorderde kanker.
  • Een online platform ontwikkelen om de veerkracht van patiënten te ondersteunen.
  • Samenwerken met patiënten, patiëntenverenigingen en gezondheidszorgprofessionals.

Functie-eisen

  • Een (Research) Master Psychologie of een vergelijkbare andere afgeronde academische opleiding.
  • Ervaring met geavanceerde statistische methodes, bij voorkeur ervaring met intensieve longitudinale data-analysetechnieken.
  • Ervaring met kwalitatieve onderzoeksmethoden is een pre.
  • Uitstekende Engelse schrijfvaardigheden.
  • Bij voorkeur affiniteit met psycho-oncologie.

Arbeidsvoorwaarden

Het dienstverband is voor 4 jaar en moet leiden tot de voltooiing van een proefschrift. De arbeidsvoorwaarden zijn in lijn met de CAO-GGZ (salarisschaal 54). De promovendus wordt aangesteld bij het Helen Dowling Instituut en zal promoveren aan Tilburg University. De startdatum is 1 maart 2021.

Werkgever

Het Helen Dowling Instituut (www.hdi.nl) is een GGZ-instelling die psychologische zorg biedt aan mensen met kanker en hun naasten. De afdeling Wetenschappelijk Onderzoek van het HDI in Bilthoven doet toegepast wetenschappelijk onderzoek om de psychologische zorg te optimaliseren voor mensen met kanker. Het HDI is betrokken bij verschillende nationale onderzoeksprojecten en werkt nauw samen met het Tilburg Experience Sampling Centre, verschillende universiteiten en ziekenhuizen in het land.

Sollicitatieprocedure

Neem voor meer informatie over deze functie contact op met Melanie Schellekens: mschellekens@hdi.nl of 030 252 40 20.

Een sollicitatie dient te bestaan uit een Engelse motivatiebrief en een gedetailleerd CV, inclusief contactinformatie van twee referenten. Stuur de sollicatie voor 24 december 2020 naar Melanie Schellekens (mschellekens@hdi.nl), met als onderwerp Sollicitatie Promovendus Veerkracht. Sollicitatiegesprekken worden gepland in de eerste week van januari.