u bent hier: Homepage Nieuws Intimiteit bij kanker, ook tijdens corona

Intimiteit bij kanker, ook tijdens corona

Nu we al een paar weken op afstand van elkaar leven, is de behoefte aan contact groot. Sommige patiënten leven uit noodzaak of angst voor het coronavirus in isolatie en zijn voorzichtig in het contact met anderen. Terwijl iedereen de behoefte heeft aan contact en aanraking met dierbaren. Hoe zorg je voor intimiteit ten tijde van corona?

Twee handen houden elkaar vast op het strand.

Je kunt natuurlijk je eventuele partner en thuiswonende kinderen of huisgenoten extra vaak vasthouden, zolang zij geen klachten hebben. Maar intimiteit hoeft niet altijd fysiek te zijn. Je kunt ook op afstand intimiteit voelen, op emotioneel of mentaal gebied. Omdat fysieke intimiteit niet altijd mogelijk is, door corona of door veranderde behoeften of mogelijkheden als gevolg van kanker, is emotionele intimiteit extra belangrijk.

Emotionele intimiteit

Emotionele intimiteit draait om aandacht voor elkaar, in gesprek blijven en emoties tonen. Haal samen mooie herinneringen op en deel kleine geluksmomentjes. Maar deel ook je behoeften, onzekerheden en zorgen. Probeer deze niet voor een ander in te vullen. Je hoeft niet altijd een uitgebreid gesprek te voeren, soms is een half woord ook genoeg. Trek je niet terug. Communicatie is erg belangrijk om je verbonden te blijven voelen met elkaar. Als je niet op de een of andere manier deelt wat je bezighoudt en aandacht geeft aan elkaar, blijf je zitten met je eigen emoties en kan de afstand met je dierbaren juist groter worden.

Seksualiteit tijdens corona

Seksualiteit en intimiteit zijn belangrijk thema’s in een relatie. Ook zonder het coronavirus zorgt de diagnose kanker vaak voor veranderingen op het gebied van seks en intimiteit. Door de behandeling kunnen lichamelijke problemen spelen, die ervoor zorgen dat je het vertrouwen in je lichaam verliest. Sommigen willen uit angst of schaamte helemaal geen seks meer, of de behoefte eraan is verminderd. Je moet op zoek gaan naar een nieuw evenwicht. Dat is niet altijd een makkelijke zoektocht. Zo ook de ervaringen van Eline en Marlou, die het contact met elkaar kwijtraakten toen Eline borstkanker kreeg.

Relatietips bij kanker

Mahmoed Chamany Zadeh spreekt als seksuoloog en systeemtherapeut bij het HDI veel stellen die moeite hebben om weer op één lijn te komen na de behandeling van kanker. “Er zijn drie belangrijke regels in een partnerrelatie; gelijkwaardigheid in relatie, optimale onderlinge communicatie en inzet en investering van de partners in de relatie. De diagnose kanker kan dit vaste patroon doorbreken. De ziekte kan een relatie onder druk zetten of juist voor verbinding zorgen. Door er niet over te praten kunnen spanningen ontstaan of juist afstandelijkheid. Geef elkaar de tijd en ruimte om te wennen aan de nieuwe situatie, maar blijf zorgen, behoeften en onzekerheden delen.”

Enkele tips van Mahmoed:

  • Deel met je partner je gevoelens (emotionele intimiteit): Wat zijn je behoeften, angsten? Hoe beleef jij de huidige relatie? Wat zou je graag willen veranderen?
  • Probeer de intimiteit met je partner niet te verliezen, neem initiatief in de fysieke intimiteit
  • Zoek eventueel professionele hulp (seksuoloog, relatietherapeut en psycholoog) en onderzoek onder een deskundige begeleiding om te leren omgaan met de nieuwe situatie en/of het accepteren van de gevolgen op de relatie

Recente nieuws

Zo beoordelen cliënten onze zorg.

Bekijk hier de volledige resultaten uit ons tevredenheidsonderzoek. Onze zorg ook beoordelen? Dat kan op Zorgkaart Nederland.

Tevredenheid

Afname stemmingsklachten

Beveelt ons aan