28 januari, 2019

Op maandag 4 februari is het Wereldkankerdag. Wereldwijd staan we stil bij de impact van kanker op de levens van patiënten en hun dierbaren. Want kanker zet je wereld op z’n kop. De ziekte en de behandeling daarvan hebben niet alleen een enorme impact op het lichaam, maar zijn voor patiënten en hun naasten ook emotioneel en sociaal zeer ingrijpend. Daar zetten we ons bij het Helen Dowling Instituut (HDI) dagelijks voor in.

116.000 nieuwe kankerpatiënten in 2018

Uit de nieuwste cijfers van IKNL (Nederlandse Kankerregistratie, NKR) blijkt dat 116.000 Nederlanders in 2018 de diagnose kanker hebben gekregen. Dat is een verdubbeling ten opzichte van 1990. Helaas zien we dat steeds meer mensen kanker krijgen. De ziekte blijft doodsoorzaak nummer 1 in Nederland. Borstkanker is de meest geconstateerde vorm van kanker onder vrouwen en bij mannen is dat prostaatkanker. Inmiddels overleeft 64% van de mensen de ziekte en dat aantal wordt gelukkig steeds hoger. Er zijn nu ongeveer 800.000 Nederlanders die leven met of na kanker. Daarom vinden we dat de late gevolgen van kanker, zoals angst voor terugkeer van de ziekte of vermoeidheid, meer aandacht nodig hebben.

Wereldkankerdag 2019

Wereldkankerdag heeft als doel om het bewustzijn rondom kanker te vergroten, om preventie, detectie en behandelingen aan te moedigen, maar ook om het belang van een goede kwaliteit van leven voor mensen met kanker – én dat van naasten of nabestaanden – te onderstrepen. Samen met andere instellingen zet het Helen Dowling Instituut zich hier dagelijks voor in met professionele psychologische zorg.

Activiteiten Wereldkankerdag 2019

Het thema van Wereldkankerdag dit jaar is ‘Kanker zet je wereld op z’n kop. Kijk wat jij kunt doen!’ Wat heb jij nodig om (beter) om te gaan met alle gevoelens, gedachten en vragen? Laat van je horen via sociale media of bezoek een van de vele evenementen die op en rondom Wereldkankerdag worden georganiseerd. Kijk voor een overzicht op www.wereldkankerdag.nl.

Wereldkankerdag bij het Helen Dowling Instituut

Het Helen Dowling Instituut en Dr. G.J. van Hoytema Stichting organiseerden op Wereldkankerdag een wetenschappelijk symposium. In een middag vertelden verschillende onderzoekers over de behandeling van psychologische klachten bij kanker als angst, depressie en vermoeidheid via telemedicine of online behandeling. Lees meer over het wetenschappelijk symposium.

Of bekijk ons magazine ‘HELEN’, dat we onlangs uitbrachten om aandacht te vragen voor de psychische impact van kanker: