16 december, 2019

KWF Kankerbestrijding, de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en de Topsector Life Sciences & Health trekken samen 5,4 miljoen euro uit voor acht nieuwe kankeronderzoeksprojecten waarbij technische en medische wetenschappers samenwerken. Onderzoeker dr. Marije van der Lee van het Helen Dowling Instituut is betrokken bij een van deze onderzoeken.

Het PARTNR project 

In het “PARTNR: Personalized cAnceR TreatmeNt and caRe platform” project gaat het om een datagedreven aanpak tegen vermoeidheid bij borstkanker. In dit project wordt zelflerende software gebruikt om kwaliteit van leven bij vrouwen met borstkanker te verbeteren. Door hun medische gegevens te combineren met gegevens over dagelijks functioneren, kunnen passende aanbevelingen worden gedaan om kanker-gerelateerde vermoeidheid beter te behandelen. Onder leiding van prof. dr. Miriam Vollenbroek en dr. Annemieke Witteveen van de Universiteit Twente wordt er samengewerkt met Ziekenhuisgroep Twente, UMC Groningen, UMC Utrecht, het Roessingh, het Integraal Kankercentrum Nederland en het Helen Dowling Instituut. Ook zijn de bedrijven Ivido, Evidencio en Roessingh Research and Development betrokken.

Nieuwe perspectieven 

Het doel van de samenwerking tussen NWO en KWF is oncologische kennis verbinden met de innovatiekracht van de technische onderzoekers en bedrijven. In totaal zijn 20 ruim bedrijven en organisaties betrokken bij de onderzoeksprojecten.