16 augustus, 2018

Van 18 t/m 20 augustus zwemt Olympisch kampioen Maarten van der Weijden de Elfstedentocht om geld in te zamelen voor elf onderzoeken op het gebied van kanker. Ook het HDI mag op de steun van Maarten rekenen, voor een onderzoek naar kanker-gerelateerde vermoeidheid: REFINE.

De Friese Elfstedentocht is een tocht van 200 kilometer, die normaal gesproken op schaatsen wordt afgelegd. Maar Maarten heeft besloten deze enorme afstand te gaan zwemmen voor het goede doel. Dat betekent dag en nacht zwemmen, drie dagen lang, zonder slaap. Een ongelofelijke prestatie.  Tweeduizend mensen zwemmen een stukje met hem mee en steunen hem in zijn sponsoractie.

Zwemmen voor kankeronderzoek

Maarten zwemt niet voor zijn plezier, maar om geld op te halen voor elf kankeronderzoeken. Deze onderzoeken zijn goedgekeurd door KWF Kankerbestrijding en persoonlijk geselecteerd door de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK). Eén van de onderzoeken die op de steun van Maarten mag rekenen is REFINE, een onderzoek van het HDI.

REFINE

Zeker één op de drie patiënten met kanker heeft last van aanhoudende vermoeidheid. Zelfs lang nadat de behandeling succesvol is afgerond. Deze vermoeidheid heeft een grote invloed op het leven van de patiënt. Uit het eerdere onderzoek Fitter na Kanker is gebleken dat verschillende e-health interventies effectief zijn in het verminderen van chronische vermoeidheid na kanker. We weten echter nog onvoldoende welk type interventie, of welke combinatie, nu het beste werkt voor welke cliënt. Dat wil de afdeling Onderzoek van het HDI nu in kaart brengen, met steun van Maarten van der Weijden, zijn medezwemmers en KWF.

Marije van der Lee Hoofd Onderzoek HDI

Lees meer over het HDI onderzoek REFINE

Steeds meer mensen overleven kanker, gelukkig maar. Maar er wordt ook steeds meer bekend over langetermijneffecten bij de overlevers. Zo rapporteert 1 op de 3  ernstige vermoeidheidsklachten. In dit project wordt behandeling op maat van deze kanker-gerelateerde vermoeidheid onderzocht. — dr. Marije van der Lee, hoofd Onderzoek HDI