6 juli, 2018

Angst, depressie en vermoeidheid. Kanker heeft emotioneel grote gevolgen voor patiënten en hun dierbaren. Donderdag 5 juli spraken kankerspecialist Bob Pinedo, zijn dochters Sabine en Danielle, en Bart van Eldert bij het Helen Dowling Instituut (HDI) over de best mogelijke psychologische zorg bij kanker. Wat hebben we geleerd in de afgelopen jaren en waar is nog verbetering mogelijk?


 

Aandacht voor kwaliteit van leven

De belangstelling was groot voor het wetenschappelijk symposium van het HDI. Het zorginstituut biedt al 30 jaar psychologische zorg bij kanker, en in die tijd is er veel veranderd. Bob Pinedo heeft zich jarenlang als oncoloog met passie ingezet om patiënten en hun ziekte te doorgronden. Nu steeds meer mensen kanker overleven, is er meer aandacht voor de kwaliteit van leven na kanker. En dat herstel van de ziekte niet makkelijk is, bevestigen Bob’s dochter Danielle en Bart van Eldert in hun boek ‘Beter worden is niet voor watjes’. Tijdens hun herstel na kanker kregen ze klachten als angst en ernstige vermoeidheid. Niet de ziekte zelf, maar het beter worden is volgens hen het échte gevecht.

E-health

Sabine Pinedo en Marije van der Lee, hoofd wetenschappelijk onderzoek bij het HDI, bespraken de meerwaarde van technologische ontwikkelingen voor de gezondheidszorg. Het HDI ontwikkelde twee online therapieën, gericht op de veelvoorkomende angst voor terugkeer van kanker en ernstige vermoeidheid na de behandelingen. Mensen leren hiermee in hun eigen tijd en op locatie naar wens grip te krijgen op hun klachten. Ook Sabine Pinedo benut de digitale mogelijkheden met haar platform Vital10, waarop mensen inzicht krijgen in hun score op tien belangrijke risicofactoren voor ziekten. “Maar een platform is altijd een middel, nooit een doel.”

We danken AbbVie, Takeda, Amgen, Pfizer en Novartis voor het mede mogelijk maken van dit symposium.