23 januari, 2018

Angst voor terugkeer van kanker is een begrijpelijke en normale angst. De onzekerheid blijft vaak lang bestaan. Soms is de angst echter zo erg, dat deze het dagelijks leven steeds meer gaat beheersen. HDI psycholoog Coen Völker  en Jan Verhulst maken in het recent verschenen boek Angst na Kanker – wat als je bang bent opnieuw ziek te worden (2018) die angst bespreekbaar.

Een beperkte mate van angst is begrijpelijk maar ook functioneel, want het zorgt ervoor dat je je lichaam goed in de gaten houdt. De angst  neemt vaak af in de loop der tijd en je krijgt meer vertrouwen in je lichaam. Maar bij ongeveer één op de drie mensen wordt de angst niet minder, maar gaan de angstgevoelens het dagelijks leven beperken. Je bent er de hele dag mee bezig en de angst is niet meer functioneel, maar werkt juist tegen. Ernstige angst kan gevolgen hebben als slaapproblemen, concentratieproblemen, paniek, onnodig vaak bezoeken van artsen of juist het mijden van medische controles.

Coen Völker, therapeut van het Helen Dowling Instituut, en psycholoog Jan Verhulst maken in dit boek die angst bespreekbaar. Ze gaan in op hoe angst ontstaat en geven talloze praktische handvatten mee om de angst beter hanteerbaar te maken, zodat je je blik weer op de toekomst durft te richten.

Het boek is hier te koop

Presentaties Angst na Kanker

Coen Völker geeft enkele presentaties over het boek in de regio Nijmegen waar je je kosteloos voor kunt aanmelden.

Donderdag 8 februari
Dekker v.d. Vegt, Marikenstraat 29  Nijmegen
19.30 – 21.00 uur
Aanmelden via deze website

Dinsdag 13 februari
Marikenhuis, Slotemaker de Bruïneweg 163 Nijmegen
19.30 – 20.30 uur
Aanmelden via deze website