13 juli, 2017

Per 1 juli heb ik het stokje van dr. Bram Kuiper overgenomen als algemeen directeur van het HDI. Ik ben er trots op dat ik de ingezette lijn van Bram mag voortzetten. Ik heb het HDI leren kennen als een deskundige en bevlogen organisatie en dat heeft mij geraakt.

Hanneke Haanraadts HDI

Door: Hanneke Haanraadts, directeur HDI

Al tijdens de voorbereidende gesprekken voor deze overstap was ik onder de indruk van het commitment van de medewerkers, de betrokkenheid van de vrijwilligers en de grote groep supporters en vrienden eromheen. Ik loop hier nu twee weken rond en dat beeld wordt alleen maar versterkt. Het HDI is een bijzondere instelling met een heel eigen signatuur. Het is een eigenzinnige, relatief kleine speler binnen het krachtenveld van de geestelijke gezondheidszorg.

Tegelijkertijd is het HDI koploper en toonaangevend op het gebied van psychologische zorg bij kanker. Kanker is een ziekte met veel gevolgen voor mensen die ziek zijn (geweest), maar ook voor hun naasten. Het HDI heeft specifieke kennis over de psychische impact van kanker. Onze specialistische zorg is bewezen effectief en hoog gewaardeerd door onze cliënten.

Psychologische zorg bij kanker op de kaart, letterlijk
Afgelopen decennia heeft het HDI veel betekend voor de ontwikkeling van de psycho-oncologie en ik verheug me erop om het instituut en psychologische zorg bij kanker verder op de kaart te zetten. Letterlijk. Het is onze ambitie om voor landelijke dekking te zorgen. We hebben nu drie locaties: Arnhem, Bilthoven en Groesbeek. Mensen die het nodig hebben, moeten in heel Nederland terecht kunnen voor kwalitatief hoogstaande psycho-oncologische zorg op maat. Maar voor het zover is, moet er nog wel wat gebeuren.<

Administratieve regeldruk
Als ggz-instelling moet ook het HDI zichzelf verantwoorden naar verzekeraars en ministerie van Volksgezondheid. We worden nauwlettend gevolgd en afgerekend op ons kostenniveau, de kwaliteit van zorg en de mate van herstel van onze cliënten. Dit verhoogt de administratieve regeldruk, waardoor er minder tijd beschikbaar is om cliënten te zien. De vergoedingen van de zorgverzekeraars zijn te laag voor het HDI om kostendekkend te kunnen werken. Daardoor is het instituut nog altijd afhankelijk van fondsenwerving en is de toekomst onzeker.

Reden temeer om mij met volle kracht in te zetten voor de koers die het HDI is ingeslagen. Mocht u vragen of ideeën voor mij hebben, mail mij gerust of bel 030 2524 020. Ik ontmoet u graag.

Aan de slag!